Myślę, że niejeden z
Was Drodzy Czytelnicy obejrzał Allegrę i Paula w akcji, na łamach ich programu
telewizyjnego. To właśnie wtedy, oglądając ich program, zaczęłam głębiej
zastanawiać się nad istotą minimalizacji wyrzucanego jedzenia. Nie wiem jak Wy,
ale u mnie często wyrzucało się resztki (a czasem nawet pół bochenka) chleba,
wyschnięte warzywa czy o zgrozo nieświeżą już wędlinę… Jednym słowem olbrzymie
marnotrawstwo!
Kiedy dowiedziałam się
o wydaniu tej książki po prostu nie mogłam się oprzeć. Na przestrzeni nieco
ponad 300-stu stron poradnika znalazło się mnóstwo przydatnych rad co do tego
jak postępować, aby produkty, które kupujemy móc w optymalny sposób
wykorzystać. Autorzy dbają nie tylko o zatowarowanie naszych spiżarni oraz
lodówek, ale co najważniejsze ich celem jest zmniejszenie naszych wydatków na jedzenie
(jeśli ich posłuchamy - to wierzcie mi
na słowo - na dłuższą metę to działa!).
W książce tej znajduje
się również ponad 100 przepisów na oszczędne gotowanie. Podane są tzw. produkty
podstawowe, będące bazą dla innych potraw. Autorom chodzi bowiem o to, aby
ułatwić nam życie. W dzisiejszych czasach, kiedy każdy z nas jest zaganiany
jest to bardzo istotne. A gotowanie wcale nie musi być nudne, ani czasochłonne.
Wystarczy wypróbować ich pomysły, a naprawdę nie będzie trzeba codziennie
głowić się nad tym co by tu jutro wykombinować na obiad.
Mnie osobiście
(kiepskiego kucharzynę) cieszy fakt, iż większość z tych przepisów jest bardzo
łatwych, a co najważniejsze niezwykle apetycznych. Autorzy krok po kroku
instruują nas co i w jaki sposób należy wykonać. Każdy przepis jest również
oprawiony zdjęciem gotowej już potrawy.
Podsumowując – jest to
mieszanka poradnika z książką kucharską. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Ponadto, co bardzo mi się spodobało, na końcu książki znajduje się wykaz
najczęściej marnowanych produktów żywnościowych w Polsce. Dane zostały rzetelnie
opracowane przez Federację Polskich Banków Żywności.
Zachęcam Was do
sprezentowania sobie tego kompendium. U mnie zajęło ono czołowe miejsce na
półce. Musi być w dostępnym punkcie, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć. A
uwierzcie mi, że bardzo często wynajduję tam „smaczne perełki kulinarne”…
Tytuł: EKONOMIA GOTOWANIA
Autor: A. McEvedy, P. Merrett
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Miejsce, rok wydania: Warszawa, 2012
Ilość stron: 320
co jak co, ale tytuł doskonały dla wszystkich studentów :P
OdpowiedzUsuń