poniedziałek, 25 lutego 2013

ETYKA A TO, CO JEMY - Peter Singer, Jim Mason



Etyka a to, co jemyWśród nas jest wielu mięsożerców – lubimy zjeść na obiad czy też na kolację dobre mięsko. Często nie wystarczają nam same warzywa. Może to i dobrze, bo mięso zawiera wiele wartościowych dla naszego organizmu składników (począwszy od wysokowartościowego białka, poprzez żelazo, cynk czy też witaminy z grupy B…).

Czy ktoś z nas zastanowił się jednak czasem w jakich warunkach zwierzęta, będące podstawowym składnikiem naszych dań są hodowane, a następnie zabijane… Czy odbywa się to w sposób humanitarny czy też łamane są wszelkie zasady począwszy od zwykłej ludzkiej przyzwoitości, a skończywszy na respektowaniu zasad, uregulowanych prawnie…

O tym właśnie jest ta książka. Autorzy biorą pod lupę Stany Zjednoczone Ameryki, chcą nam uświadomić, w jak tragicznych warunkach odbywa się przemysłowy chów zwierząt. Na wielu farmach przemysłowych nie ma w żadnej mierze mowy o etyce. Liczy się tylko szybki wzrost zwierzęcia, aby jak najszybciej móc spieniężyć jego mięso.

Kurczaki żyją „na kupie”, nie mogąc nawet rozprostować skrzydeł. Mają przypalane końcówki dziobów (które są bardzo unerwione), aby nie mogły się dziobać nawzajem; kurczęta rozpłodowe są głodzone, aby „zbytnio się nie utuczyły”, bowiem wtedy urodzą mniej potomstwa… Świnie i krowy traktuje się równie brutalnie, nie zważa się na to, że te zwierzęta mogą cokolwiek odczuwać. Liczy się biznes.

Poza nieetycznym traktowaniem zwierząt zanieczyszczane jest także środowisko naturalne. Ludzie żyjący w pobliżu farm przemysłowych nie radzą sobie z ogromnym fetorem czy zatrutą wodą. Nie mogą cieszyć się świeżym powietrzem, bo takowego w pobliżu takich miejsc nie doświadczysz.

Autorzy książki poza wnikliwym śledztwem, opisującym warunki egzystencji zwierząt na farmach przemysłowych, przedstawili nam trzy modele amerykańskich rodzin (trzy różne style życia oraz żywienia). Ich celem było uzmysłowienie nam co dla danej rodziny ma największe znaczenie przy wyborze konkretnych produktów. Dla jednych liczy się cena a dla drugich jakość. To prosty schemat.

Warto jednak, abyśmy przeczytali tę książkę. Po tej lekturze zrozumiemy pewne kwestie, które być może wpłyną na nasze późniejsze wybory konsumenckie. Zapamiętajcie jedno:
„Kupując żywność, bierzemy udział w rozwiniętym na ogromną skalę globalnym przemyśle. (…) Wszyscy jesteśmy konsumentami żywności i wszyscy jesteśmy pokrzywdzeni w wyniku zanieczyszczeń spowodowanych przez przemysł spożywczy. Nawet jeśli udaje się nam uniknąć lokalnego skażenia wody i powietrza, (…), to ani my, ani nasze dzieci nie uchronią się przed długotrwałym wpływem przemysłowej emisji gazów cieplarnianych.” [s. 434]. 

Książka jest jak najbardziej godna polecenia, aczkolwiek uprzedzam, że niektóre opisy, dotyczące traktowania zwierząt są naprawdę straszne i co wrażliwsi czytelnicy mogą nie dać rady (autorzy w nagłówkach piszą jednak, które treści mogą szokować, także można po prostu ominąć dany artykuł). Polecam!

Tytuł: ETYKA A TO, CO JEMY
Autor: P. Singer, J. Mason
Wydawnictwo: Czarna Owca
Miejsce, rok wydania: Warszawa, 2012
Ilość stron: 471

3 komentarze:

  1. bardzo fajny tytuł! z całą pewnością sięgnę po niego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wywiera spore wrażenie na czytelniku - zaufaj mi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka sprawia wrażenie ciekawej, a Twoja recenzja zdecydowanie zachęca do sięgnięcia po nią:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:) Dopisuję się do obserwujących bloga:)

    OdpowiedzUsuń