Wszystko co nas otacza
posiada swoją własną historię. Nie inaczej jest z warzywami, przyprawami czy
słodkościami. Ich początki sięgają bardzo dalekich czasów oraz odległych nam
miejsc. Co ważne nierzadko stawały się zalążkiem poważnych konfliktów oraz
kładły podwaliny pod rozwój niewolnictwa czy też wyginięcie pierwotnych
mieszkańców wielu regionów na kuli ziemskiej.
Bryan Bruce w swej
książce wziął pod lupę dziewięć produktów, które zdobyły serca i uznanie
ludności na całym świecie, stając się tym samym podstawowym elementem posiłków.
Ba, w początkowym okresie wiele z tych produktów (np. ziarna kakao) były tak
cenne, iż stały się nawet substytutem pieniądza! Bruce w ciekawy sposób
przedstawił nam genezę odkrycia tych produktów, pochodzenie nazwy oraz
najważniejsze czynniki, które spowodowały ich „wkroczenie na salony”…
Bardzo spodobała mi się
konstrukcja tego albumu. Każdemu smakołykowi poświęcony jest jeden rozdział.
Autor zdaje w nim relacje ze swej podróży do kolebki danego produktu. Opisuje
spotkania z miejscową ludnością, miejsca które zobaczył, szukając materiałów do
tej książki.
Następnie Bruce przedstawia
krótki zarys historyczny, udokumentowując wszystko przepięknymi, kolorowymi
fotografiami. Zachwyciły mnie także zakończenia wszystkich rozdziałów, gdzie
znajdują się przepisy na apetyczne potrawy, w których głównym składnikiem jest
opisywany właśnie przysmak.
Album jest krótki, acz
treściwy. Moc kolorów wspaniałych zdjęć podziałała nie tylko na mój zmysł
wzrokowy, ale przede wszystkim pobudziła moje kubki smakowe. Czytając o
czekoladzie oraz oglądając fotografię słynnego „tortu Sachera” nabrałam
ogromnej ochoty na spałaszowanie go (nie ukrywam, że zamierzam niedługo
wykorzystać przepis zamieszczony w książce i spróbować sama go przyrządzić)J
Podziwiam autora, że
udało mu się tak fantastycznie połączyć przeszłość z teraźniejszością. Album
jest wspaniałą wędrówką, dzięki której mam teraz świadomość tego, co jem. Dowiedziałam
się bowiem, skąd dana rzecz się wywodzi oraz ile wysiłku ludzie, w odległych od
nas zakątkach świata wkładają, abyśmy mogli spożywać cuda natury…
Polecam wszystkim
zainteresowanych historią smaku…
Tytuł: HISTORIA SMAKU. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
Autor: B. Bruce
Wydawnictwo: Carta Blanca
Miejsce, rok wydania: Warszawa, 2012
Ilość stron: 198
ta pozycja czeka cierpliwie na mojej półeczce, ale nie mam pojęcia kiedy będę mogła wreszcie sięgnąć:(
OdpowiedzUsuń