poniedziałek, 3 grudnia 2012

HISTORIA SMAKU. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo - Bryan Bruce



Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi szaleństwoWszystko co nas otacza posiada swoją własną historię. Nie inaczej jest z warzywami, przyprawami czy słodkościami. Ich początki sięgają bardzo dalekich czasów oraz odległych nam miejsc. Co ważne nierzadko stawały się zalążkiem poważnych konfliktów oraz kładły podwaliny pod rozwój niewolnictwa czy też wyginięcie pierwotnych mieszkańców wielu regionów na kuli ziemskiej.

Bryan Bruce w swej książce wziął pod lupę dziewięć produktów, które zdobyły serca i uznanie ludności na całym świecie, stając się tym samym podstawowym elementem posiłków. Ba, w początkowym okresie wiele z tych produktów (np. ziarna kakao) były tak cenne, iż stały się nawet substytutem pieniądza! Bruce w ciekawy sposób przedstawił nam genezę odkrycia tych produktów, pochodzenie nazwy oraz najważniejsze czynniki, które spowodowały ich „wkroczenie na salony”…

Bardzo spodobała mi się konstrukcja tego albumu. Każdemu smakołykowi poświęcony jest jeden rozdział. Autor zdaje w nim relacje ze swej podróży do kolebki danego produktu. Opisuje spotkania z miejscową ludnością, miejsca które zobaczył, szukając materiałów do tej książki.

Następnie Bruce przedstawia krótki zarys historyczny, udokumentowując wszystko przepięknymi, kolorowymi fotografiami. Zachwyciły mnie także zakończenia wszystkich rozdziałów, gdzie znajdują się przepisy na apetyczne potrawy, w których głównym składnikiem jest opisywany właśnie przysmak.

Album jest krótki, acz treściwy. Moc kolorów wspaniałych zdjęć podziałała nie tylko na mój zmysł wzrokowy, ale przede wszystkim pobudziła moje kubki smakowe. Czytając o czekoladzie oraz oglądając fotografię słynnego „tortu Sachera” nabrałam ogromnej ochoty na spałaszowanie go (nie ukrywam, że zamierzam niedługo wykorzystać przepis zamieszczony w książce i spróbować sama go przyrządzić)J

Podziwiam autora, że udało mu się tak fantastycznie połączyć przeszłość z teraźniejszością. Album jest wspaniałą wędrówką, dzięki której mam teraz świadomość tego, co jem. Dowiedziałam się bowiem, skąd dana rzecz się wywodzi oraz ile wysiłku ludzie, w odległych od nas zakątkach świata wkładają, abyśmy mogli spożywać cuda natury…

Polecam wszystkim zainteresowanych historią smaku…

Tytuł: HISTORIA SMAKU. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
Autor: B. Bruce
Wydawnictwo: Carta Blanca
Miejsce, rok wydania: Warszawa, 2012
Ilość stron:  198

1 komentarz:

  1. ta pozycja czeka cierpliwie na mojej półeczce, ale nie mam pojęcia kiedy będę mogła wreszcie sięgnąć:(

    OdpowiedzUsuń